Extremt jämn ljusbild – Allt om MTB

Bastitest_logo

Tidningen "Allt om MTB" har gjort ett nytt jämförande test med 6 välkända pannlampor och skriver om Vega Pannlampa:

"Ljusbilden är extremt jämn och avsaknaden av ljusare och mörkare partier som de flesta andra lamporna lider av gör det betydligt lättare att upptäcka skuggor av rötter, stenar eller ojämnheter. Temperaturen på ljuset är också riktigt behaglig"

Till för bara några år sedan var pannlampor något som var förknippande med gruvarbetare och nattorienterare. Men plötsligt hände något. De tidigare lamporna var oftast relativt ljussvaga, drog mycket batteri och krävde tunga batterier för att få någon längre livslängd.
Men som inom många andra områden tog utvecklingen plötsligt fart. Orienterarna, som tidigare haft en underlig begränsning på max 20 watts lampstyrka, hittade plötsligt nya vägar att få betydligt mer ljus för sina 20 watt än med de tidigare halogenlamporna. Lysdioderna blev ljusstarkare, batterierna blev mindre, och framför allt kunde lamporna göras betydligt lättare. Plötsligt hittade pannlamporna ut till den stora allmänheten och anammades av cyklister, hundrastare och alla andra som ville röra sig fritt efter mörkrets utbrott.

Hur mycket ljus en lampa avger mäts i lumen (lm). Lumen, som är en SI-enhet, anger dels intensiteten på ljuskällan multiplicerat med spridningen på ljuset. En traditionell 60 watts glödlampa avger cirka 700 lm, men sprider det i alla riktningar.. Att använda lumen som ett direkt jämförelsetal mellan olika pannlampor är tyvärr en rätt grov måttstock. Du kan förvänta dig att en lampa som har ett angivet ljusflöde på över 3 000 lm lyser bättre än en med 700 lm, men för att hitta en bra lampa för träning måste du också se på andra aspekter som längden på ljuskäglan, jämnhet i ljusbilden, lampans och batteriet tyngd, monteringsmöjligheter, och hur länge lampan lyser på en laddning.

Bäst i test enligt tidningen ”Allt om MTB”
Vi bad några av de största tillverkarna på marknaden att rekommendera den eller de lampor som de anser passar bäst för MTB-cyklisten som vill kunna träna året runt. Vissa lampor skulle visa sig kunna matcha helljuset på bilen, medan andra faktiskt gjorde oss lite besvikna.

MILA VEGA - 3 900 lumen
Mila har tillverkat pannlampor till orienterare sedan tidigt 80-tal och vet verkligen vad som behövs när man ska ge sig ut på natten. Lamporna utvecklas och tillverkas till största del i Sverige vilket gör att man verkligen får en lampa som klarar tuffa nordiska förhållanden. Vill du montera lampan på styret får du köpa till en hållare för en knapp hundralapp. Föredrar du istället att ha lampan på hjälmen använder du den vanliga huvudselen tillsammans med några kardborreband som tejpas på hjälmen för att fixera lampan.

Läs hela pannlampstestet här.